Вълнение, цветя, подаръци, усмивки…да, това е 8-ми март. В днешно време. Трепетно очакван от голяма част от нежните представителки. Развълнувани от въпросите къде се корени традицията на празника и от кога датира, като едни Pretty любопитковци се разровихме и открихме интересни факти.

8-март_Соц„Международният ден на жената” е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществени постижения на жените. Започнал като политическо събитие на социалистите, празникът постепенно става част от културата на много страни (предимно Източна Европа, Русия и страните от бившия Съветски блок). В някои страни денят губи политическата си украска и става просто повод за мъжете да изразят своята симпатия и внимание към жените около тях (предимно колегите жени) – нещо като комбинация от западните празници Ден на майката и Свети Валентин.

Първият ден на Жената е отбелязан на 28 февруари 1909 в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия.

Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20 век, която поражда протести за подобряване условията на труд. Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 година в Ню Йорк. Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Вижте как изглежда плакат по повод празника от 08.03.1914г.

386px-Frauentag_1914_Heraus_mit_dem_FrauenwahlrechtКато общобългарски празник осми март започва да се празнува след 9 септември 1944. Отначало по предприятия, заводи, учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот. След 1960 г. честването взема особено широки размери и става любим празник на жените от всички възрасти, особено в държавните учреждения. Даже празника получава неофициалното наименование „ден на колежката”. 🙂

 

 

 

 

Днес го приемаме по-скоро като повод да купим цвете на майка си или любимата и да си припомним откога не сме им се обаждали по телефона само за да им кажем, че ги обичаме.

8-март

Ние от Prettybox, сме на мнение, че  дамите трябва да се чувстват специални въва всеки един календарна ден, без значение дали е делничен или празничен. За това специално за Вас, всеки месец подготвяме букет от продукти на висококачествени козметични брандове!

Изживейте удоволствието и с Prettybox Март!

 

 

 

Честит 8-ми март скъпи момичета и помнете: Аз съм жена и избирам да съм щастлива, усмихната и красива!

397a4a36310c2102bbd47d7a551f8d0f17a3

 

 

 

 

 

Източници: Интернет, Уикипедия

Мариела, хохо

Comments

comments