Ние от PrettyBox обичаме пътешествията,особено ако са в търсене на красотата. Затова решихме да отскочим до Мароко и да се докоснем до природно течно злато,наречено Арганово масло. По едно съкровище имаше и във вашите кутии за месец Септември, любезно предостатвени от природните вълшебници от FREEN, с които ви запознахме преди време тук.

IMG_2535

Untitled

 

 

 

 

 

 

 

Aргановото масло се добива от костилката на плода на арганово дърво (argania spinosa), растящо в югозападната част на Мароко. Живее 150 – 200 години. На височина достига до 8-10 метра. Плодовете му са зелени и приличат на маслина, но са по-големи и закръглени. Във вътрешноста на плода има костилка с много твърда черупка, в която има до 3 ядки.
Производството на арганово масло е много трудоемка работа,  която се поема от жени събрани в кооперативи. Всяка костилка трябва да бъде счупена, за да се извадят ядките. Местните производители казват, че за производството на 1 литър арганово масло са необходими 20 часа.

Силата и ползите от Аргановото масло са широко известни по цял свят.

  • Помага за възстановяване на естественото рН на кожата;
  • Аргановото масло помага за намаляване на бръчките и омекотяване на кожата;
  • Маслото има свойството да регулира себума и намалява омазняването на мазната кожа;
  • Ако имате акне,прилагането на масло от арган ще ви помогне да намалите дефектите по кожата
  • Повишава еластичността и стяга кожата;
  • Неутрализира свободните радикали и действа благоприятно при лечение на акне, екзема и псориазис;
  • Маслото от арган има регенериращи свойства върху кожата – съживява клетъчните функции, предотвратява преждевременното стареене на кожата под влияние на слънцето, замърсяване, стрес, тютюнопушене и други;
  • Прилагането на масло от арган върху вашите нокти ще ги заздрави и ще ги направи по-малко чупливи;
  • Намалява възпалението и дразненето на кожата и помага при лечението на редица кожни заболявания;
  • Предотвратява появата на стрии при бременност;

Тъй като любопитството ни разпали решихме да надникнем и в Холивуд. Ева Меднес също споделя за радостта си от Аргановото масло и заявява че това е тайната й за красива и подхранена кожа. Стилистите на  Анджелина Джули и Дженифър Анистън твърдят, че преди снимки редовно използват маслото за здрава и супер бляскава коса. Почитатели на маслото са още Мадона, Селена Гомес, Джулиан Мур, Скарлет Йохансон и др. В Холивуд аргановоло масло бляскаво ги е завладяло със златния си ефект. За коса или кожа то е отлично решение за разкрасяване и подхранване. Аргановото масло е чудесна добавка към домашни маски и спа ритуали. 1 супена лъжица към шампоан или балсам е страхотно допълнение за перфектна грижа.

Насладете му се!

Петя,хохо

Снимки: FREEN, Internet

Текст: FREEN, Prettybox

317987_343534279049364_1442150015_n

1070030_533512976718159_222700283_n

 

 

Comments

comments