На днешния ден от 2005 година насам страните производителки на чай отбелязват Международния ден на чая. Целта на този ден е да се привлече вниманието на обществото към проблемите, свързани с производството му и неговата търговия. На 15 декември е приета „Световната декларация за правата на работниците в чаената индустрия“, а на 16 декември 1773 година в Бостън американските колонисти изхвърлят в морето голямо количество с пресован английски чай, с което слагат началото на борбата за независимост в САЩ. Най-широка популярност и признание на инициативата има в Индия и Шри Ланка, където се организират специални събития за отбелязване на деня. Другите държави, в които се празнува, са Бангладеш, Непал, Виетнам, Индонезия, Кения, Малайзия, Уганда и Танзания.

Е, ние като почитатели на чая, и по-специално на Английските чаени церемонии, както и пиенето на черен чай вместо кафе, решихме да ви предложим една по-различна неделя – с чаша чай по Английски.

През 1665 Кралица Анна разменя традиционната си сутрешна напитка за чай, внос от Далечния Изток. До 1700-та година, чаят е неизменна част от Британската култура. Чаената церемония “Afternoon tea”, практикувана и до днес, е истинско изживяване за вкусовете и сетивата. Забързаният начин на живот в Обединеното кралство препозиционира тази традиция като събитие за специални случаи. И как иначе, най-хубавите чаени церемонии, на които може да се насладите са в луксозните Лондонски хотели.

Чай“Afternoon tea” се заражда през 1800 година когато Херцогинята на Бедфорд не можела да устои до вечеря в 20-21:00ч без да изпитва силен глад. Чай и хляб с масло, които тя споделяла със своите елитни приятели били достатъчни да залъжат глада й. Скоро след това, покана за следобеден чай е била най-чаканата покана сред Британските дами и символ на социален статус.

 

 

Понякога наричан “Low tea”, следобедният чай се е сервирал на ниски масички във всекидневната. “High tea” пък се нарича този следобеден чай, не защото е организиран от отбраното, елитно общество, а защото се е сервирал на високи маси. Сервиран между 5-6 следобед след завръщането на работниците у дома, “High tea” не е следобедна закуска, а заместител на вечерята и е съдържал месо, риба, яйца, сирена, заедно с чай разбира се.

В днешно време, “Afternoon tea” е преживяване, удоволствие, наслада за всички сетива и аз лично смятам, че влиза в графа “Културно събитие”. Препоръчвам на всеки да опита поне веднъж в живота си тъй като това е преживяване, считано за квинтесенцията на Британската култура.

чай 2

 

Основните съставки на “Afternoon tea” разбира се включват:

  • каничка с листенца чай – използванете на чай от пакетче е недопустимо
  • няколко етажна поставка за торта, върху която се подрежда храната, която е част от вашия следобеден чай
  • 1-во ниво – най-ниско – деликатни, леки и малки сандвичи
  • 2-ро ниво – традиционен Английски сладкиш – scones – сервирани с мармалад
  • 3-то ниво – пастички, тортички, бисквитки и всякакви други сладки вдъхновяващи сладкиши

Често, в луксозните хотели и ресторанти, “Afternoon tea” е придружен и с чаша шампанско. Истински празник на духа и сетивата. Затова и препоръчителното време, което се отделя е между 1 и 2 часа, тъй като спокойствието и насладата са част от цялостното удоволствие.

Чай3HYATT REGENCY LONDON
HYATT REGENCY LONDONHYATT REGENCY LONDON

Местата, които горещо бих препоръчала за вашия следобеден чай следващия път когато посетите Лондон са:

SAVOY LONDON – www.fairmont.com/savoy-london/ , video

RITZ LONDON – www.theritzlondon.com, video

FORTNUM & MASON – www.fortnumandmason.com, video

HYATT REGENCY LONDON – www.london.churchill.hyatt.com/en/hotel/home.html, video

The ORANGERY – Fashion Rules, www.orangerykensingtonpalace.co.uk

Изпитани многократно и с гаранция за опияняващо удоволствие!

Е момичета, вдъхнових ли ви?

Страхотна неделя!

Диди & PRETTYBOX

Pictures: Internet, Личен Архив

Текст: Диди

 

 

Comments

comments